Kaart Zuid-Amerika: CIA |
Zuid-Amerika behoort tot het westelijke deel van het zuidelijk halfrond en ligt ten zuiden van Noord-Amerika en ten noorden van Antarctica.
Zuid-Amerika ligt aan de Caribische Zee, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan.
In het noorden is het continent via Panama verbonden met Midden-Amerika.
Volgens de indeling van de Verenigde Naties horen tot de regio Zuid-Amerika de 13 landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela.
Frans Guyana is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk.
Tot de indeling van de VN van Zuid-Amerika horen ook de Falkland Eilanden, met als hoofdstad Stanley, die onder bestuur van Groot-Brittannië staan.
In de regio liggen verder de Zuid-Georgia Eilanden en Zuidelijke Sandwicheilanden, die onder Brits bestuur vallen.
De beroemde Galapagos-eilanden in de Stille Oceaan behoren tot het grondgebied van Ecuador.
De eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, die voor de kust van Venezuela liggen, worden door de Verenigde Naties op statistische gronden ingedeeld bij het Caribisch Gebied.
Andes
De Andes, of het Andesgebergte, is een ongeveer 7.000 kilometer lang en gemiddeld 400 tot 450 kilometer breed gebergte in de regio Zuid-Amerika.
De Andes strekt zich uit langs de gehele westzijde van Zuid-Amerika, van de Caribische Zee tot de zuidpunt van Vuurland.
Amazone
De Amazone is de langste rivier van Zuid-Amerika en is met een stroomgebied van ruim 7 miljoen km2 de rivier met het grootste stroomgebied ter wereld.
De rivier ontspringt bij de samenloop van twee bronrivieren, de Río Marañón en de Río Ucayali, in het Peruaanse deel van het Andesgebergte. De Amazone mondt uit in de Atlantische Oceaan.
Zuid-Amerika topografie: kaart CIA |
Kaart Zuid-Amerika
Kaart Zuid-Amerika, reliëf, blanco kaart |
Kaart Zuid-Amerika in 1910
De onderstaande kaart toont de regio Zuid-Amerika in 1910. De kaart is afkomstig uit de Cambridge Modern History Atlas uit 1912.
Kaart Zuid-Amerika in 1910 |