Kaart Frans-Guyana, steden, rivieren, topografie: CIA |
Frans-Guyana grenst in het westen aan Suriname en in het zuiden en oosten aan Brazilië.
In het noorden ligt het land aan de Atlantische Oceaan. De Atlantische kustlijn heeft een lengte van ruim 300 kilometer.
De rivier de Oyapoc en de waterscheiding van het Toemoek-Hoemakgebergte vormen in het oosten van Frans-Guyana de grens met Brazilië.
Tot Frans Guyana behoren de voor de kust gelegen Îles du Salut, waaronder het Duivelseiland.
In het westen vormen de rivieren de Maroni (Marowijne) en de Itani de grens met Suriname.
Tussen de rivieren de Litani en de Marowini (Marowijne) ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.
Klimaat en vakantie
Frans-Guyana kent een tropisch klimaat. Het land is bedekt met de tropische oerwouden
Het land is populair voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige stranden, de natuur en de ongerepte tropische oerwouden van het Amazonegebied.
Bij de stad Kourou bevindt zich het Centre Spatial Guyanais, waar onder andere satellieten van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) worden gelanceerd.
Steden Frans-Guyana
Naast de hoofdstad Cayenne van Frans-Guyana zijn een aantal andere steden en plaatsen: Kourou, Saint-Laurent-du-Maroni, Matoury, Remire-Montjoly, Mana, Macouria, Apatou, Maripasoula, Saint-Georges, Grand-Santi, Sinnamary.
De belangrijkste havens van het land zijn Dégrad des Cannes, nabij Cayenne, en Saint-Laurent du Maroni, 10 kilometer landinwaarts aan de Marowijnerivier, Larivot en Kourou.
Het internationale vliegveld is Rochambeau bij Cayenne.
Kaart Frans-Guyana, steden: CIA |
Kaart Frans-Guyana
Frans-Guyana grenst aan Suriname en Brazilië. Het noorden van het Zuid-Amerikaanse land ligt aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Cayenne.
Kaart Frans-Guyana, steden, rivieren, wegen, reliëf: CIA |