Kaart topografie Suriname: CIA |
Suriname grenst in het in het oosten aan Frans-Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het westen aan Guyana.
In het noorden heeft het land een kustlijn van 386 kilometer aan de Atlantische Oceaan.
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van het Koninkrijk der Nederlanden. De nationale feestdag is 25 november, Onafhankelijkheidsdag.
Het bergland in Suriname beslaat ruim 80% van de oppervlakte. Het is een onderdeel van het Hoogland van Guyana en bestaat uit precambrische kristallijne gesteenten.
Ten noorden van dit bergland strekt zich een laag en golvend landschap uit. Dit bestaat voor het grootste deel uit zeer zuivere kwartszanden die sterk waterdoorlatend en onvruchtbaar zijn.
De kustvlakte is een gebied dat in het westen ongeveer 100 kilometer en in het oosten 26 kilometer breed is.
Klimaat en vakantie
Suriname kent voor het grootste deel een typisch regenwoudklimaat. De droogste maanden zijn in het algemeen september en oktober.
Het land kent een dubbele regentijd: een kleine met een maximum in januari en een grote in april tot en met juli. Aan het eind van de regentijden komen soms hevige buien voor, die gepaard gaan met krachtige windstoten en onweer.
De gemiddelde minimumtemperatuur in Suriname ligt het hele jaar door op ongeveer 23 °C. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt in Paramaribo 27,3 °C. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is het hoogst in oktober, 33,0 °C, en het laagst in januari, 29,8 °C.
Steden Suriname
Naast de hoofdstad paramaribo zijn een aantal andere steden: Albina, Brokopondo, Groningen, Lelydorp, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Nickerie, Onverwacht, Totness.
Kaart steden Suriname: CIA |
Kaart Suriname
Suriname grenst aan Frans-Guyana, Brazilië en Guyana. In het noorden ligt het Zuid-Amerikaanse land aan de Atlantische Oceaan.
Suriname: kaart CIA |