woensdag 6 maart 2013

Kaart Venezuela en Caracas - Vakantie Amerika

Kaart Venezuela, topografie, steden, rivieren: CIA
Venezuela heet officieel de Bolivariaanse Republiek Venezuela Het is een land in het noorden van Zuid-Amerika met 26.814.843 inwoners (2009). De hoofdstad is Caracas en de officiële taal van het land is Spaans.

De aanduiding “bolivariaanse” heeft betrekking op de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar (1783–1830).

Venezuela grenst in het oosten aan Guyana, in het zuidoosten aan Brazilië en in het westen aan Colombia. Voor de kust ligt de eilandstaat Trinidad en Tobago.

In het noorden ligt het land aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. In het noordwesten ligt de Golf van Venezuela.

Tot Venezuela behoren 75 eilanden in de Caribische Zee. Hiervan is het grootste eiland Isla de Margarita, Dit eiland vormt met twee eilandjes de deelstaat Nueva Esparta. De andere 72 eilanden vormen de Dependencias Federales.

Voor de Venezolaanse kust liggen ook de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, die bij Nederland horen, en Trinidad en Tobago, die een zelfstandige staat zijn.

Staten Venezuela
Venezuela is bestuurlijk ingedeeld in 23 staten, een hoofdstaddistrict, dat overkomt met de stad Caracas, en de Dependencias Federales, een speciaal territorium.

De 23 staten van het land zijn: Amazonas, met als hoofdstad Puerto Ayacucho, Anzoátegui (Barcelona), Apure, (San Fernando de Apure), Aragua (Maracay), Barinas (Barinas), Bolívar (Ciudad Bolívar).

Carabobo (Valencia), Cojedes (San Carlos), Delta Amacuro (Tucupita), Falcón (Coro), Guárico (San Juan de los Morros), Lara (Barquisimeto), Mérida (Mérida), Miranda (Los Teques), Monagas (Maturín).

Nueva Esparta (La Asunción), Portuguesa (Guanare), Sucre (Cumaná), Táchira (San Cristóbal), Trujillo (Trujillo), Vargas (La Guaira), Yaracuy (San Felipe), Zulia (Maracaibo).

Andes
In Venezuela liggen de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte, met als hoogste punt de Pico Bolívar van 5.007 meter.

Meer van Maracaibo
Het Meer van Maracaibo ligt in het noordwesten van Venezuela. Het is met een oppervlakte van ongeveer 13.500 km2 het grootste meer van Zuid-Amerika.

Het gebied heeft bijna 365 dagen per jaar onweer. Dit fenomeen staat bekend als de Catatumbobliksem.

Klimaat en vakantie
Venezuela kent een tropisch en over het algemeen heet en vochtig klimaat. In de hooglanden is het klimaat meer gematigd.

In de Llanos heerst een savanneklimaat. In het binnenland in het noordwesten, zuiden en oosten is het tropisch heet. Het Maracaibobekken en de Orinocodelta zijn even heet, maar vochtiger dan het overige deel van het binnenland.

Venezuela is populair als vakantieland vanwege onder meer de prachtige natuur, het mooie weer en het uitgaansleven in de steden. Ook Isla de Margarita trekt veel bezoekers.

In het zuiden van Venezuela ligt het geïsoleerde Hoogland van Guyana. Hier bevindt zich de Angelwaterval, de hoogste waterval in de wereld.

Parque Nacional Henri Pittier
Het Parque Nacional Henri Pittier, in het noorden van Venezuela, is een belangrijk beschermd gebied.

Van de zee tot het binnenland omvat het vrijwel alle vegetatiezones die Venezuela rijk is, met bijbehorende fauna. Er leven meer dan 500 soorten vogels, waaronder 30 soorten kolibries en meer dan 50 vliegenvangers.

Steden Venezuela
De hoofdstad Caracas is de grootste stad van Venezuela. Een aantal ander belangrijke steden zijn Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Mérida, Maracay, Ciudad Guayana, San Cristóbal, Barcelona-Puerto La Cruz.

Grote internationale vliegvelden in Venezuela zijn het Simón Bolívar International Airport in Maiquetía, bij Caracas, en La Chinita International Airport bij Maracaibo.

Belangrijke havensteden zijn Puerto Cabello, La Guaira en Maracaibo.

Kaart steden Venezuela: CIA

Kaart Venezuela
Venezuela grenst aan Guyana, Brazilië en Colombia. Voor de kust ligt de eilandstaat Trinidad en Tobago. In het noorden ligt het Zuid-Amerikaanse land land aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan.

Kaart Venezuela, reliëf, steden, wegen, spoorwegen, eilanden: CIA