Kaart Peru: VN |
Het Quechua en Aymara zijn co-officieel in gebieden waar deze dominant zijn.
Peru grenst in het noorden aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden Bolivia en Chili. In het westen ligt het land aan de Grote Oceaan.
Peru kan verdeeld worden in drie gebieden. De Costa, de Sierra en de Selva. De Costa omvat het woestijnachtige gebied langs de steile kust tussen de Grote Oceaan en de westelijke hellingen van het Andesgebergte.
De Sierra omvat het Andesgebied. De Andes omvat twee grote ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het noorden van het land liggen deze ketens dicht bij elkaar.
De Selva beslaat het gebied ten oosten van het Andesgebergte. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt tussen de Selva Alta (Hoge Selva) of Montaña, de oostelijke Andeshellingen, en de Selva Baja (Lage Selva), de laagvlakte van de rivier de Amazone.
Bron Amazone
De Amazone, de langste rivier van Zuid-Amerika, ontspringt bij de samenkomst van de Río Marañón en de Río Ucayali, in het Peruaanse deel van het Andesgebergte.
Klimaat en toerisme
Het laagland van Peru ligt geheel in het gebied van het tropische regenklimaat.
Het klimaat van het hoogland is geheel anders. In de regentijd, tussen oktober en april, ontvangt de oostelijke helling onder invloed van de passaat nog veel neerslag.
De hoogvlakte en de lengtedalen liggen echter in de regenschaduw van de hoge Cordillera's.
Op de zuidelijke hoogvlakten komen aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht voor. De westkust is droog.
Steden Peru
Naast de hoofdstad Lima zijn een aantal andere steden in Peru: Arequipa, Cajamarca, Caral, Cuzco, Ica, Iquitos, Pisco, Trujillo, Huánuco, Tacna, Huaraz, Juliaca.
Kaart steden Peru: CIA |
Kaart Peru
Peru grenst aan de landen Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Het Zuid-Amerikaanse land ligt in het westen aan de Grote Oceaan.
Kaart topografie Peru: CIA |