maandag 5 maart 2012

Los Glaciares, Argentinië en Patagonië met gletsjers, bergen, meren, bossen

Het nationale park Los Glaciares is een van de grootste toeristische trekpleisters van Argentinië. De locatie staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het natuurgebied, met een oppervlakte van 4.459 km², telt tal van gletsjers, meren, bossen en bergtoppen.

Los Glaciares ligt in de landstreek Patagonië, in een gebied dat ook wel bekend staat als de Austral Andes, in het zuidwesten van de provincie Santa Cruz en op de grens met Chili.

De naam van het park is ontleend aan de verschillende gletsjers in dit gebied. 30 procent van het park bestaat uit een ijsvlakte. Dit is de grootste ijskap buiten Antarctica en Groenland.

De gletsjer Perito Moreno is genoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger Francisco Moreno.

Een aantal andere belangrijke en bekende gletsers zijn de Upsalagletsjer, de Viedma gletsjer, de Onelli gletsjer, de Spegazzini gletsjer.

Deze gletsjers zijn betrekkelijk eenvoudig bereikbaar vanuit de plaats El Calafate in Argentinië.

Het meeste smeltwater dat naar het oosten stroomt loopt uit in 2 grote meren die zich in het park Los Glaciares bevinden.

Dit zijn het Argentinomeer in het zuiden, met een oppervlakte van 1.560 km² het grootste meer van Argentinië, en het Viedmameer (1.100 km²) in het noorden.

Bergen
In het nationaal park Los Glaciares zijn een aantal bergen, zoals de Fitz Roy met een hoogte van 3.405 meter, de Cerro Bertrand (3.200 m), de Cerro Botadeos (3.200 m), de Cerro Cervantes (2389 m), de Cerro Torre (3.128 m), de Cerro Norte (2.950 m).

De Nationale parken in Argentinië bestaan uit een netwerk van een 30-tal parken. Ze beslaan een gevarieerde oppervlakte van landschappen en biotopen.